"Roz-kmińmy" kminek…

kminek

Kminek zwyczajny– potocznie nazywany kiedyś karolkiem. Jego owoce to znana przyprawa używana w kuchni od starożytności. Swoje dobroczynne działanie na układ trawienny zawdzięcza olejkowi eterycznemu, a ten składnikowi o nazwie karwon. Poprawia czynności wydzielnicze, pobudza trawienie w jelitach i działa rozkurczowo. Jest korzystny przy wzdęciach, kolkach i lekkich zaparciach. Działa także odkażająco i upłynnia wydzielinę w oskrzelach. Uważa się, że wspomaga laktację.

Zastosowanie lecznicze: Herbata kminkowa: 1 łyżkę nasion kminku rozdrobnić w naczyniu, zalać pół szklanki gorącej wody, zostawić pod przykryciem 15 minut, odcedzić i pić przed jedzeniem. Zaletą herbaty jest działanie odkażające na przewód pokarmowy i poprawiające jego funkcjonowanie.

Nacierania: dodatek olejku kminkowego do maści łagodzi bóle o charakterze reumatycznym.

Zastosowanie w kuchni: Herbatniki z kminkiem(polecam- jak ktoś lubi kminek): 1szklanka mąki, pół kostki masła, 1 szklanka cukru, odrobina soli, 1 jajko, 2 łyżki stołowe kminku, cukier do posypania. Zrobić ciasto z mąki, soli i masła oraz cukru, wlać prawie całe rozkłócone jajko, dodać kminek. Na stolnicy wyrobić cienki pasek ciasta, wykroić dowolne ciasteczka(ok.30), ciastka posmarować resztą jajka i posypać cukrem. Piec w 160stopniach w rozgrzanym piekarniku około kwadransa do  złocistego koloru.

Masło kminkowe: pół kostki masła, łyżeczka kminku, do smaku curry i sól, kilka łyżek oleju- może być lniany. Kminek należy zmielić, pozostałe składniki dodać i połączyć miksując. Takie masło świetnie nadaje się do ziemniaczków pieczonych lub piersi z indyka.Sam kminek na pewno nie zaszkodzi jako przyprawa do kiszonek, ciężkich potraw, twarożku czy do zupy.

Zastosowanie w kosmetyce: Płukanka z kminku: przyrządzić jak wyżej  napar i płukać po posiłku jako płyn odkażający(przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy) i neutralizujący zapach z ust. Można w tym celu żuć nasionko przez kilka minut- działa tak jak odświeżacz do ust.

Kilka słów o pokrzywie

pokrzywa

O pokrzywie wiemy już wiele- jest znakomitym surowcem witaminowym (zawiera witaminę C, B, K, kwas foliowy, karotenoidy) i mineralnym(krzem, magnez, potas, wapń). Napary z pokrzywy wzmacniają cebulki włosowe, zmniejszają łojotok i pocenie, co jest cenne zwłaszcza w takie upalne dni jak dzisiaj. Jest pomocna przy niedokrwistości, zwiększa bowiem poziom hemoglobiny. Działa słabo moczopędnie i obniża poziom cukru we krwi. Korzystnie wpływa na układ trawienny.

Zastosowanie w kuchni: liście pokrzywy można gotować na parze, podsmażać lub robić sałatki. Liście należy zbierać w gumowych rękawicach. Ciekawe przepisy:

Pokrzywowe chipsy z bazylią i truskawkami: składniki: młode liście pokrzywy, olej, truskawki, liście bazylii, curry, sól, sos balsamiczny. Liście pokrzywy smażymy na głębokim oleju, dodajemy przyprawy(można dla smaku dodać chilli), następnie truskawki i bazylię, które polewamy sosem balsamicznym.

Sałatka z pokrzywy: makaron, wędlina, cebulka, pieczarki. olej, pokrzywa, przyprawy, kukurydza. Makaron ugotować, poddusić pieczarki, wędlinę, cebulkę razem na oleju i dodać przyprawy wg gustu i smaku. Dodać świeże liście pokrzywy i jest sałatka:)

Zastosowanie w lecznictwie: Herbatka oczyszczająca: 2 łyżki pokrzywy zalać pół szklanki wrzątku, 10 min parzyć pod przykryciem i odcedzić. Pić 3 razy dziennie. Można także wyciskać sok ze świeżych liści, skropić cytryną i pić.

Zastosowanie w kosmetyce: Płukanka do włosów:  liście pokrzywy zalać wrzątkiem i zaparzyć, po wystudzeniu płukać włosy(niestety nie dla blondynek, bo barwi włosy trochę na zielono). Napar działa wzmacniająco i poprawia kondycję włosów.

Zapachniało lawendą…

lawendaLawenda lekarska jest rośliną zawierającą w swoim składzie olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są linalol i jego octan i limonen, kamfora oraz  kumaryny i kwasy fenolowe. Wyciągi z jej kwiatów mają działanie rozkurczające i uspokajające. Olejek lawendowy wchodzi w skład kosmetyków relaksujących i płynów odstraszających owady. Kwiat lawendy wchodzi w skład ziółek uspokajających.

Zastosowanie w lecznictwie: Herbata uspokajająca: 2 łyżki kwiatów lawendy zalewamy pół szklanki gorącej wody, zaparzamy przez kilka minut i odcedzamy. Przy utrudnionym zasypianiu można skropić poduszkę 1 kroplą olejku eterycznego.

Nalewka rozgrzewająca do użytku zewnętrznego na dolegliwości bólowe: kwiaty lawendy, 40 procentowy spirytus. Kwiaty zalewamy alkoholem tak aby je zakrył, odstawiamy na 2 tygodnie. Przez ten czas zaglądamy i mieszamy od czasu do czasu, potem odcedzamy.

Preparat na ukąszenia owadów: 1ml olejku rozcieńczyć 5ml alkoholu 40 procentowego, wymieszać. Zamoczyć kompres gazowy w roztworze i przytknąć do ugryzionego miejsca. Pozostawić go tam na pół godziny.

Olejek lawendowy można pić, ale tylko w małych dawkach, gdyż może podrażniać przewód pokarmowy i nerki.

Zastosowanie w kuchni: lawendę można wykorzystać do ozdobienia ciasteczek czy jako dodatek aromatyczny do sałatek, można też poeksperymentować z mięsem.

Zastosowanie w kosmetyce: surowiec może służyć jako dodatek do kąpieli w dolegliwościach dermatologicznych(pomaga goić drobne rany i oparzenia) czy krążeniowych. Wchodzi w skład kosmetyków relaksujących. Dodany do kominka z innymi olejkami np. cytrynowym przynosi odprężenie i ułatwia zasypianie oraz przynosi ulgę w bólach głowy. Można też powiesić nad łóżkiem woreczek z zasuszonym kwiatem lawendy. Zapewniam, że sen przyjdzie szybciej:). Lawenda nadaje przyjemny zapach kosmetykom i wodom perfumowanym.