Cebula w domu zawsze musi być…

onion

Cebula jadalna – surowiec stanowi cebula. Główne składniki to: związki siarkowe, polisacharydy, flawonoidy (kwercetyna) oraz witaminy i minerały (C, B, potas, cynk, żelazo i inne). Może być używana na surowo, w formie soku, syropu lub wyciągu. Działa bakteriobójczo, wspomaga zwalczanie infekcji oraz w prewencji przeziębień. Obniża poziom lipidów, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi oraz działa przeciwzakrzepowo. Poleca się ją przy braku apetytu, gdyż pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Zastosowanie w lecznictwie: Domowy syrop z cebuli: Przygotować syrop z pół szklanki wody i 3 łyżek cukru, gotując. Po schłodzeniu dodać 1 cebulę, posiekaną na drobno. Pić 1 łyżkę 3 razy dziennie. Syrop zwiększa odporność i działa odkażająco, ale przede wszystkim wspomaga walkę z uporczywym kaszlem.

Sok cebulowy wersja I: 1 cebulę posiekać na drobno, dodać miód i pozostawić na noc. Zażywać 3-4 razy dziennie łyżeczkę. Sok łagodzi kaszel.

Sok cebulowy wersja II: 1 cebulę posiekać na drobno, dodać cukier. Trzymać w ciepłym miejscu przez kilka godzin. Sok wycisnąć. Pić 3 razy dziennie.

Plasterek świeżej cebuli, przyłożony na użądlenie lub ugryzienie, przynosi ulgę i ułatwia gojenie.  Podobnie sprawa ma się z krwiakami.

Sok wyciśnięty z cebuli można stosować na trudno gojące zmiany skórne, na oparzenia czy bolący ząb.

W medycynie ludowej zaleca się wpuszczać sok z cebuli do chorego ucha. Ponadto cebula ugotowana jest szczególnie zalecana osobom z podwyższonym poziomem cukru. Jeśli ją zgnieciemy na jednolitą masę i przyłożymy do skóry w formie okładów, to rozmiękczy chorobowo zmienione miejsce i zastrzał.

Papka ze świeżej cebuli przynosi ulgę w bólach reumatycznych.

Zastosowanie w kuchni: Cebula jest jednym z podstawowych warzyw w kuchni. Dodaje się ją do zup, sałatek, mięsa, past i marynat. Stosuje się ją w formie świeżej, duszonej, gotowanej, pieczonej lub smażonej.

Potrawy, które lubię przygotowywać z dodatkiem cebuli:

Sałatka z cebulą: 6 ziemniaków, 1 puszka fasoli czerwonej, 3 ogórki kwaszone, 1-2 cebule, sos winegret, natka pietruszki.

Ugotować ziemniaki, pokroić w kostkę. Dodać do nich fasolę, pokrojone ogórki i cebulę. Polać sosem, wymieszać i posypać natką pietruszki.

Potrawka mięsna mojego męża: 3 kotlety wieprzowe, 1 cebula, 20 dkg pieczarek, 1 łyżka śmietany, sok z cytryny, masło, niepełna szklanka piwa, przyprawy.

Kotlety zamarynować sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cebulkę smażyć na maśle. Dodać do niej mięso, następnie pokrojone pieczarki. Dusić w piwie około pół godziny. Na końcu dodać śmietanę i natkę pietruszki.

Aby ręce po krojeniu cebuli nie pachniały nią zbytnio, najlepiej przetrzeć je sokiem z cytryny. Zapach cebuli z ust neutralizuje z kolei ziarenko kawy, świeża natka pietruszki czy zjedzenie jabłka.

Paprykarz z cukinii: 2 cebule, 1 cukinia, 3 kolorowe papryki, 3 pomidory, kostka rosołowa, oliwa, zioła prowansalskie, przyprawy: sól, pieprz.

Cukinię i cebulę pokroić na drobno i usmażyć. Podobnie z papryką. Dodać do nich kostkę rosołową, pokrojone pomidory i dusić. Doprawić do smaku. Można dodać szynkę lub boczek, jeśli ktoś lubi wersję z mięsem.

Zastosowanie w kosmetyce: Odwar z gotowanych łusek cebuli barwi włosy na złocisty kolor. W medycynie ludowej sok z cebuli stanowi środek na porost włosów.

Wyciąg z cebuli wchodzi w skład maści na blizny. Zapobiega przerostowi blizny.

Świeża cebula rozjaśnia piegi, może wspomagać zwalczanie kurzajek i usuwanie wyprysków.

Maseczka na pryszcze: 1 cebulę ugotować, zmiksować na papkę, dodać do niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Nałożyć punktowo na pryszcze lub na całą twarz omijając okolicę oczu. Maseczka ma właściwości odkażające.

Krem cebulkowy na plamy i cellulit wg dr Henryka Różańskiego: „Sok z cebuli świeżej 15 ml, olejek cytrynowy – 1 ml, olejek herbaciany 1 ml, olejek cedrowy lub cyprysowy – 1 ml, maść allantoinowa (np. Alantan, Alantavit) – 2 tubki, krem Nivea 2 op. ok. 50 g (ok. 100 g), maść z wit. A – 1 tubka, glicerol – 10 ml, olej rycynowy – 10 ml.

Składniki ucierać na ciepło, aż do połączenia. Sok z cebuli najpierw wymieszać z gliceryną i olejkami, potem olejem rycynowym i maściami oraz kremem.” Planuję go w weekend wykonać i stosować na przemian z przemywaniem twarzy sokiem z brzozy.

Cebula posiada liczne zalety lecznicze, kosmetyczne oraz kulinarne. Trochę popłaczemy, jak ją obieramy, ale co się nie zrobi, by potrawa była smaczna. Jest niezastąpiona w życiu codziennym, dlatego słuszne jest powiedzenie: ” Cebula w domu zawsze musi być”…

Jedno przemyślenie nt. „Cebula w domu zawsze musi być…

  1. Jak miałam problemy skórne, to właśnie stosowałam tą maseczkę z cebuli i mąki ziemniaczanej. Nawet działa tzn. u mnie była potrzebna interwencja farmakologiczna, bo żadne domowe sposoby nie działały. Minus tej maseczki jest taki, że gotowana cebula ma okropny, odrzucający zapach. Na tyle paskudny, że musiałam przerwać kurację cebulą, bo mój organizm już dłużej nie mógł go tolerować i ciągnęło mnie na niekontrolowane wymioty 🙁 Dla zdesperowanych polecam.

    Wspaniały blog, skarbnica wiedzy. Jestem pod wrażeniem tak profesjonalnego i szerokiego przygotowania każdego postu. Przygotowanie takich zwięzłych a zarazem obszernych notek z praktycznymi radami, musi być przypłacone wertowaniem wielu stron informacji o ziołach, warzywach czy przyprawach. Gratuluję bloga.

Dodaj komentarz