Czerwona jagoda, czyli o możliwościach żurawiny…

Żurawina: Surowiec leczniczy stanowi owoc żurawiny wielkoowocowej lub błotnej. Zawiera on znaczne ilości błonnika, witaminy C, witaminę B1 i B2 oraz sole mineralne takie jak: fosfor, miedź, jod, wapń, a także garbniki oraz kwas cytrynowy, jabłkowy i benzoesowy. Stosuje się go w terapii schorzeń dróg moczowych oraz jako źródło witaminy C. W kuchni stanowi częsty dodatek do potraw oraz składnik soków, konfitur i kompotów.

Zastosowanie w lecznictwie:
Żurawina jest używana głównie profilaktycznie oraz w przebiegu infekcji dróg moczowych jako środek pomocniczy na przykład przy antybiotykoterapii. Poprzez zmianę pH na kwaśne powoduje obniżenie ilości bakterii E. coli, czyli głównej przyczyny stanu zapalnego układu moczowego. Dzięki pochodnej proantocyjanidynowej (PAC typ A) stwarza osłonę przed wnikaniem drobnoustrojów. Jej spożycie zalecane jest u osób z nawracającymi infekcjami, z problemem częstego oddawania moczu, z jego zaleganiem w pęcherzu moczowym oraz osobom z wysokim ryzykiem stanu zapalnego. Powinna znaleźć się w diecie kobiet, gdyż zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu moczowo-płciowego. Można ją spożywać na świeżo, w formie soku, syropu, herbatek lub suplementów diety.
Domowy sok żurawinowy: owoce, woda, odrobina cukru. Owoce zalać do zakrycia wodą, gotować do zagęszczenia. Wycisnąć miąższ, przelać przez sitko do butelki. Przechowywać w lodówce. Można dosłodzić cukrem do smaku.

Żurawina  przeciwdziała rozwojowi bakterii w jamie ustnej. U osób regularnie przyjmujących żurawinę stwierdzono rzadsze występowanie chorób dziąseł, przyzębia i śluzówki. Korzystny wpływ na stan jamy ustnej wywiera witamina C.

Kwasy organiczne (kwas chinowy) zawarte w owocach są wydalane z naszego organizmu wraz z moczem. Powodują one lekkie  zakwaszenie moczu, co zapobiega tworzeniu się i wytrącaniu soli wapnia i fosforu, czyli  przed powstawaniem kamieni nerkowych.

Owoce żurawiny obniżają stężenie złego cholesterolu.
Badania wykazały też, że antyoksydanty zawarte w owocach żurawiny zapobiegają utlenianiu cholesterolu u mężczyzn. Taki wynik sugeruje, że mogą być one stosowane w profilaktyce miażdżycy. Testuje się również jej aktywność wobec niektórych bakterii (Helicobacter pylori – przyczyny choroby wrzodowej), wirusów oraz grzybów.

W leczeniu tradycyjnymi metodami żurawinę podaje się przy gorączce i objawach infekcji górnych dróg oddechowych, na bóle głowy, jako środek na podniesienie odporności oraz ogólnie wzmacniający. Jest często składnikiem diety stosowanej przy nowotworach. Przetwory z żurawiny były niegdyś wykorzystywane także w biegunkach, podobnie jak z jagody czarnej.

Świeże owoce spożywane regularnie lub wyciśnięty z nich sok wspomagają właściwe wypróżnianie (błonnik, pektyny).

Przeciwwskazaniami do stosowania żurawiny są:
– kamica nerkowa: żurawina zawiera szczawiany, które mogą krystalizować w nerkach (w niektórych suplementach jednak liofilizowany sok z żurawiny pozbawia się już szczawianów lub dodaje się do nich zioła o działaniu moczopędnym, co pozwala na ich szybkie usunięcie z organizmu),
– osteoporoza: szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia w jelicie,

– osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (warfarynę). Substancje zawarte w żurawinie utrudniają jej usuwanie z organizmu, co zwiększa siłę działania leku i może przyczyniać się do wystąpienia krwotoków.

Zastosowanie w kuchni:  Owoce żurawiny mogą być spożywane na surowo lub w formie przetworów: soków, syropów, kompotów czy konfitur, galaretek i dżemów. Dzięki kwasowi benzoesowemu – naturalnemu konserwantowi – są trwałe przez dłuższy czas. Owoce dodaje się do różnych potraw mięsnych, w tym dziczyzny.

Domowy sos żurawinowy do mięsa: 0,5kg świeżych owoców żurawiny, 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki wody, ok.1/3 szklanki cukru (do smaku)Oczyszczoną żurawinę zagotować pod przykryciem z cukrem mieszając i rozgniatając łyżką. Zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Gotować chwilę do zgęstnienia.

Konfitura żurawinowa: 3 gruszki, 1kg żurawin, 2 szklanki cukru, smażona skórka pomarańczowa, woda ok. 1/2 szklanki. Zagotować wodę z cukrem do powstania syropu. Dodać oczyszczone owoce żurawiny. Następnie zetrzeć na tarce na większe kawałki gruszki i dodać do syropu. Gotować na małym ogniu. Zasmażyć skórkę z pomarańczy i drobno pokroić. Dodać do garnka z żurawiną. Wlać na gorąco do słoiczków i zawekować.

Napój żurawinowy: szklanka owoców żurawiny, ok. 2l soku jabłkowego, 1 pomarańcza, cukier. Przetrzeć owoce żurawiny przez sito. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce. Dodać do żurawiny. Wlać sok jabłkowy i zmiksować składniki. Dosłodzić.

Zastosowanie w kosmetyce: Żurawina stanowi źródło witamin, minerałów oraz kwasów owocowych, które wykazują działanie oczyszczające na skórę. Witamina C jest naturalnym antyutleniaczem, zatem opóźnia efekty starzenia.

Peeling do cery tłustej, trądzikowej lub wymagającej oczyszczenia: owoce żurawiny (garść) blendować do konsystencji papki. Wmasować w zwilżoną skórę twarzy i szyi. Kolistymi ruchami wykonać dokładny masaż. Wacikiem nasączonym wodą zmyć go z twarzy. Dla wzmocnienia efektu oczyszczania mechanicznego można dodać 1 łyżkę płatków owsianych i rozdrobnić. Peeling oczyszcza twarz, złuszcza powierzchniowe warstwy komórek naskórka oraz poprawia wygląd skóry.

Maseczka nawilżająca: garść owoców żurawiny, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Składniki zmiksować, nałożyć na twarz na 10 minut, po czym delikatnie zmyć wacikiem. Maseczka działa nawilżająco i wygładzająco.

Tonik do cery z problemami: Rozcieńczyć niesłodzony sok z żurawiny i przemywać nim twarz jak tonikiem, najlepiej rano i wieczorem. Tonik działa ściągająco (garbniki) i oczyszczająco (kwasy owocowe), lekko rozjaśniająco na przebarwienia.

Mała jagoda czerwona (żurawina błotna) czy duża jagoda czerwona (żurawina wielkoowocowa) – niewielki owoc o dużym potencjale…

 

 

15 przemyśleń nt. „Czerwona jagoda, czyli o możliwościach żurawiny…

  1. Jestem z okolic Szczebrzeszyna koło Zamościa. Sprzedaje żurawię bagienną mam jeszcze około 25 kg. Co obserwuje ? Ludzie kupują teraz droższą żurawinę, Amerykańską. Bo jest słodsza i jest na słodzikach. Jak się jej dużo najesz to boli cię, głowa ! Ale wiele osób chce tylko żurawinę, bagienną. Moja z Roztocza i na koniec mam bardzo, ładną. Zapraszam w czwartki na targi do Biłgoraja !

Odpowiedz na „~HeniaAnuluj pisanie odpowiedzi