Dorsz na styl włoski, czyli o tym jak połączyć smaki Italii ze świętami…

Dorsz na styl włoski:

Składniki: 60dag filetów z dorsza, 3 karczochy, 1 puszka groszku konserwowego, 4 jaja, 5  ziemniaków, 5 pomidorów, 1 cytryna, sos winegret, czosnek, przyprawy(tu inwencja twórcza).

Jajka ugotować. Rybę ugotować w wodzie z przyprawami i czosnkiem. Karczochy gotować w gorącej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Jajka i ziemniaki pokroić na drobno. Pomidory obrać ze skórki i pokroić. Składniki wymieszać, dodać do nich filety pokrojone na kawałki i karczochy podzielone na części oraz groszek. Dodać sos i przyprawy dowolnie do smaku. Jeśli ktoś lubi coś zielonego w sałatce, to może dodać świeże liście szpinaku lub seler naciowy.

Taka zdrowa sałatka sprawi, że w najbliższe święta nie obciążymy zbytnio wątroby, zaś karczoch wspomoże jej właściwe funkcjonowanie.

 

Dodaj komentarz