O amulecie z Afryki, czyli o koli…

Kola_nasiono

Kola zaostrzona lub kola prawdziwa – surowiec zielarski stanowi zarodek koli pozyskiwany z nasion koli. Głównymi składnikami są alkaloidy takie jak kofeina, teobromina oraz kolamina, garbniki, celuloza i skrobia.  Wyizolowano także kwasy fenolowe takie tak: kwas chloragenowy oraz rubutynę. Posiada właściwości pobudzające, podobnie jak kawa. Znosi uczucie zmęczenia, poprawia koncentrację i zmniejsza głód. Za to działanie odpowiada między innymi kofeina. Poza wykorzystaniem jako składnik napojów pobudzających, wchodzi w skład czekolad.

Zastosowanie w lecznictwie: Extractum Colae fluidum – wyciąg z zarodków kola. Posiada właściwości cucące oraz pobudzające.

Niegdyś wchodził  on w skład leku na „schorzenia nerwowe” nazywanego „Coca – Colą” obok ekstraktu z liści kokainowca. Dopiero w 1903 roku pozbawiono napój drugiego składnika: kokainy.

Dziś receptura Cola – Coli przedstawia się mniej więcej tak (oczywiście zastrzeżona):

„1 uncja cytrynianu kofeiny

1 uncja wanilii

2 1/2 uncji flavoring (pomarańcze, cytryny, gałka muszkatołowa, cynamon, kolendra, olejki z kwiatu gorzkiej pomarańczy, alkohol)

4 uncje Extractum Coca fluidum (od 1903 roku z już wytrawionych liści bez kokainy)

3 uncje kwasu cytrynowego

1 kwarta (1/4 galona) soku z limona (odmiany cytryny: Citrus aurantifolia)

30 funtów (równe 16 uncjom, czyli 453 gramom) cukru

2 1/2 galona wody karmel

(1 uncja handlowa = 28, 35 g, 1 uncja aptekarska = 31,10 g)”

źródło receptury (http://bez-recepty.pgf.com.pl/index.php?co=artyk&id_artyk=668)

Nazwa, która łatwo zapada w ucho, pozostała. 🙂

Ekstrakt z koli wchodzi do dziś w skład powszechnie dostępnych preparatów leczniczych stosowanych w stanach zmęczenia, osłabienia funkcjonowania serca czy problemach z krążeniem.

W Afryce używana jest w takich schorzeniach jak: gorączka, wyczerpanie lub biegunka, migreny czy poranne mdłości (żute nasiona).

Zastosowanie w kuchni: Zmielone nasiona koli dodaje się do wyrobów czekoladowych. Służą one jako posiłek wzmacniający i pobudzający.

W Afryce żuje się świeże owoce jako przekąskę na początku spotkań politycznych.

Zastosowanie w kosmetyce: nie znalazłam, poza próbami wykorzystania napojów zawierających ekstrakt z koli w pielęgnacji włosów:)

Kola – to najbardziej znaczący surowiec w kulturze ludów Afryki. Stanowi dla nich afrodyzjak, amulet oraz niegdyś środek płatniczy podczas zawierania umów handlowych. Nieodłącznie towarzyszy obrzędom, imprezom rodzinnym oraz pochówkom.  W Ameryce Łacińskiej niektóre sekty wykonują z koli mieszanki psychoaktywne, zawierające także: Solanum nigrum czy sałatę jadowitą…

Kola wydała mi się bardzo ciekawa i tajemnicza….

Źródła:

AC Odebode – International Journal of Tropical Biology and …, 2015 – revistas.ucr.ac.cr

http://www.herbapolonica.pl/app/webroot/magazines-files/2695707-09.pdf

http://www.phie.pl/pdf/phe-2012/phe-2012-1-008.pdf

https://books.google.pl/id=LMfMBQAAQBAJ&pg=PA189&lpg=PA189&dq=Cola+acuinata&source=bl&ots=Vx0fF4db97&sig=YEj9nqbHuY15dTC_TMAcTwG9dWE&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwjA7di2vPDLAhXGliwKHSwkDIU4ChDoAQhfMAg#v=onepage&q=Cola%20acuinata&f=false

Czikow P., Łaptiew J., Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, 1987

Dodaj komentarz