Twardy do zgryzienia…

orzech_wloski_i_lisc

Orzech włoski – należy do grupy roślin garbnikowych. W lecznictwie wykorzystuje się jego liście, w kuchni zaś owoce. Liście stanowią źródło garbników – substancji przeciwbakteryjnych i ściągających oraz kwasów fenolowych. Zawierają także witaminę C, flawonoid – kwercetynę, która łagodzi stany zapalne oraz olejek eteryczny i juglon – odpowiadający za barwienie skóry na brunatny kolor. Owoce są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas alfa-linolenowy, a ich spożycie chroni przed miażdżycą.

Zastosowanie w lecznictwie: Liść orzecha łagodzi stany zapalne skóry, przewodu pokarmowego, hamuje biegunkę i ogranicza potliwość. W formie płukanki przynosi ulgę w zapaleniach gardła i jamy ustnej. Przeciwwskazany jest we wrzodach, ostrych zapaleniach żołądka, gdyż po podaniu doustnym może wywołać ból.

Najskuteczniejsza jest Nalewka z niedojrzałych owoców orzecha włoskiego – domowe panaceum na problemy trawienne. Do jej wykonania potrzeba kilka zielonych owoców orzecha najlepiej ok.10, które zalewa się pół litra spirytusu, szklanką cukru i odstawia w ciepłym i ciemnym miejscu na miesiąc. W tym czasie należy potrząsać często naczyniem. Po 4 tygodniach odfiltrowujemy nalewkę, przelewamy do ciemnej butelki i odstawiamy do leżakowania. Dawkowanie – 1 kieliszek w razie wystąpienia niestrawności. Najlepszą nalewkę z orzecha jaką piłam zrobiła moja teściowa. Jest dość gorzka i ostra w smaku, dlatego dla poprawy jej walorów smakowych można dodać przyprawy takie jak: cynamon, goździki.

Napar z liści orzecha: 1 łyżka liści orzecha, 1 szklanka wody. Łączymy w garnku, ogrzewamy do wrzenia, a następnie pod nakryciem już nie gotując zostawiamy na 5 minut i odcedzamy. W dolegliwościach żołądkowych pijemy ¼ szklanki przed posiłkiem. Do płukania jamy ustnej i gardła w ten sam sposób – płuczemy pełnym naparem po posiłku 3 razy dziennie. Dla zwiększenia skuteczności do przygotowanego naparu dodajemy szałwię, rumianek czy tymianek. Podanym roztworem można przemywać zmiany trądzikowe, drobne rany i otarcia, gdyż ułatwia gojenie i działa ściągająco.

Świeże lub suche liście oraz niedojrzałe owoce orzecha włoskiego pomagają niszczyć pasożyty przewodu pokarmowego.

Zastosowanie w kuchni: Nasiona obrane z łupinek świetnie nadają się do ciast, czekolad, lodów, deserów, sałatek, makaronów. Spożywane  w dużych ilościach są niestety kaloryczne. Stanowią źródło witamin z grupy B i E.  Moja babcia dodaje liście orzecha do kwaszonych ogórków, stają się one twardsze, ale i bardziej gorzkie w smaku. Nie każdemu może odpowiadać ich smak. Ja się już przyzwyczaiłam:)

Makagigi: 30dag miodu, pół szklanki cukru, szklanka maku i 10 dag orzechów. Miód i cukier rumienimy razem, dodajemy suchy mak i rozdrobnione orzechy, kilka minut podprażamy. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy mokrym wałkiem. Zastygłą masę kroimy w prostokąty i wykładamy na tacy.

Podkówki orzechowe: 20 dag masła, 30 dag mąki, 3 żółtka, 5 dag cukru pudru, 5 dag orzechów, cukier puder do posypania, cukier wanilinowy lub laska wanilii. Mąkę przesiać, dodać do niej posiekane masło, żółtka, cukier i orzechy, zagnieść ciasto i pozostawić w chłodzie pod przykryciem na 30 minut. Uformować wałeczki o średnicy 1cm, pokroić na 5 centymetrowe kawałki i uformować podkówki. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 min. do uzyskania złotego koloru. Wyjąć i posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.

Zastosowanie w kosmetyce: świeże rozgniecione liście orzecha odstraszają owady szczególnie komary i mrówki. Można je w tym celu trzymać w domu lub natrzeć się liśćmi orzecha na biwaku. Najlepiej przebywać w miejscu, gdzie nieopodal rośnie orzech. Komary nie lubią zapachu świeżych liści tej rośliny.

Owoce i liście orzecha wchodzą w skład kosmetyków brązujących, gdyż barwią skórę, zaś zmielone łupinki stanowią bazę peelingów oczyszczających, kremów i maseczek przeznaczonych do pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej. Poza działaniem oczyszczającym wykorzystuje się ich działanie ściągające, osuszające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Maseczka na włosy: skład: zielone skórki owoców, oliwa z oliwek, ciepła woda. Składniki wymieszać, nałożyć na włosy mokre lub suche na pół godziny. Zawinąć folią lub ręcznikiem. Spłukać. Włosy na nowo odzyskają blask. Sok wyciśnięty z zielonych owoców lub liści barwi włosy na kasztanowy kolor.

Napar na pocące się nogi: przygotowujemy jak wyżej napar, moczymy nogi 10 minut w wanience i osuszamy. Jeśli dołączymy do tego szklankę naparu z szałwii do wewnątrz to uzyskamy szybciej zamierzony efekt.

Zachęcam do podzielenia się na blogu Waszymi przepisami kulinarnymi z użyciem orzecha lub doświadczeniami z jego zastosowaniem w życiu codziennym 🙂

Dodaj komentarz