Składniki:
• 12 ml hydrolatu z kwiatów pomarańczy gorzkiej,
• 100 ml maceratu olejowego z nagietka,
• 20 ml oleju arganowego
• 4 łyżeczki wosku pszczelego,
• 1 łyżeczka masła shea,
• 4 krople olejku eterycznego z lawendy,
• 4 krople olejku eterycznego z czystka,
• 1 kropla olejku eterycznego z kocanki włoskiej,
• 1 kropla olejku eterycznego ylang-ylang.
Sposób przygotowania
Wosk pszczeli i masło shea rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej na niewielkim ogniu, aż do uzyskania jasnego i jednolitego płynu. Zdjąć z ognia, dodać macerat z nagietka i olej arganowy. Dobrze wymieszać. Następnie dodać hydrolat z kwiatów pomarańczy i wymieszać za pomocą blendera. Wlać olejki eteryczne, ponownie wymieszać, aby uzyskać nierozwarstwiającą się emulsję. Przygotowany pojemnik przepłukać alkoholem. Do pojemnika wlać uzyskaną emulsję, przechowywać w lodówce. Preparat należy zużyć w ciągu miesiąca.