Ani muru muru, czyli o naturalnym maśle z Amazonii…

Masło Murumuru pozyskiwane jest z owoców (a właściwie orzechów) rośliny o nazwie Astrocaryum murumuru Mart., która naturalnie występuje w lasach Amazonii. Roślina mierzy od 3 do 6m. Spotykana bywa na brzegach rzek i terenach zalewowych. Jest uważana za wskaźnik żyznych gleb. Owocuje w porze deszczowej i produkuje do 3 kiści owoców, z których każdy zawiera do 300 owoców. Mają one żółty miąższ, który ulega rozkładowi po spadnięciu na ziemię. Orzech ma kształt białego migdała. Nasiona bogate są w olej tłoczony na zimno (nawet do 40% zawartości składu nasion) o korzystnym stosunku kwasów omega- 3 do omega-6. Głównymi składnikami oleju są średniołańcuchowe trójglicerydy, a przede wszystkim kwas laurylowy. Zawiera także kwas mirytynowy oraz oleinowy, fitosterole (β-sitosterol) oraz witaminy (wit. A). Masło murumuru stanowi coraz częstszy składnik kosmetyków pielęgnacyjnych takich jak: pudry sypkie, pudry w kamieniu, mleczka i balsamy do ciała, odżywki do włosów, żel pod prysznic oraz masła brązujące.

Zastosowanie w lecznictwie: Masło znane jest przede wszystkim z właściwości dermatologicznych – wspomaga łagodzenia zmian zapalnych i wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Zabezpiecza skórę przed działaniem niekorzystnych czynników i wolnych rodników. Jest naturalnym emolientem.

Zastosowanie w kuchni: Grzbiety palmy posiadają ciernie używane są przez kobiety zamieszkujące Amazonię do szycia.

Owoce murumuru stanowią pokarm dla zwierząt gospodarczych. W Peru orzechy są rozłupywane ze względu na biały, podobny do kokosa miąższ. W Brazylii kobiety Matis wydobywają bielmo, siedząc w pobliżu drzwi swoich wspólnych domów. Galaretowaty zarodek jest spożywany jako przekąska.

Może być również używany do częściowego zastąpienia masła kakaowego w czekoladzie, zapewniając jędrniejszą konsystencję w środowiskach, w których temperatura jest wyższa. Masło Murumuru ma tę wielką zaletę, że ma niską kwasowość (od 4% do 5%), zwłaszcza gdy jest wytwarzane ze świeżych nasion, co zmniejsza koszty rafinacji.

Zastosowanie w kosmetyce: Olej posiada właściwości pielęgnacyjne, natłuszczające i uelastyczniające. Wykazuje działanie ochronne przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych. Nie obciąża zbytnio skóry i włosów, dlatego może być stosowany u osób z cerą mieszaną lub tłustą (sama sprawdziłam, że nie zatyka porów:).

Możliwości stosowania masła:

  • jako odżywka do włosów na suche końcówki
  • jako środek wspomagający modelowanie włosów
  • jako balsam na spierzchnięte usta
  • jako balsam do ciała na suchą skórę
  • z balsamem do opalania
  • jako krem do natłuszczania przesuszonych miejsc
  • do pielęgnacji skóry atopowej i podrażnionej
  • jako balsam ochronny

Murumuru wchodzi w skład wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, w tym kosmetyków kolorowych. Jakość masła Murumuru jest podobna do tłuszczu z nasion palmy Tucumã i palmy kokosowej, ale ma tę zaletę, że zapewnia większą konsystencję ze względu na jego temperaturę topnienia tj. 33 °C, która jest lepsza niż w przypadku palmy Tucumã (30°C) i palmy kokosowej (22,7°C). Umożliwia mieszanie go z innymi masłami roślinnymi, które mają niższą temperaturę topnienia.

Masło Murumuru było wysoko cenione w Europie i Stanach Zjednoczonych w latach 40. i 50. XX wieku, kiedy służyło jako składnik kremów roślinnych i mydeł. Dziś wiemy, że mydła zawierające masło Murumuru wraz z masłem Ucuuba pozostawiają na skórze warstwę ochronną podobną do silikonu tyle, że nie zatyka porów. Połączenie tych dwóch maseł to doskonała kuracja dla skóry suchej i zmęczonej. W produktach do włosów masło Murumuru pomaga utrzymać pokręcone włosy, jednocześnie odżywiając i wzmacniając cebulki włosów.

Masło Murumuru stosuje się w niewielkich ilościach w szamponach (0,5% do 1%) oraz formułach odżywek, kremów, mydeł, pomadek i dezodorantów (0,5% do 8%)

Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu zapach i przyjemny efekt jego działania w pudrze brązującym…

Piśmiennictwo

Ericsem Pereira, Marcela Cravo Ferreira, Klicia Araújo Sampaio, Renato Grimaldi, Antonio José de Almeida Meirelles, Guilherme José Maximo,
Physical properties of Amazonian fats and oils and their blends,
Food Chemistry, Volume 278, 2019, Pages 208-215, ISSN 0308-8146,

https://www.researchgate.net/profile/Heidge-Fukumasu-2/publication/331553101_b-carotene_and_a-tocopherol_coencapsulated_in_nanostructured_lipid_carriers_of_murumuru_Astrocaryum_murumuru_butter_produced_by_phase_inversion_temperature_method_characterization_dynamic_in_vitro_dig/links/5e25fa1d4585158dfe670922/b-carotene-and-a-tocopherol-coencapsulated-in-nanostructured-lipid-carriers-of-murumuru-Astrocaryum-murumuru-butter-produced-by-phase-inversion-temperature-method-characterization-dynamic-in-vitro.pdf

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-05509-1_10

https://www.researchgate.net/publication/311847130_Comparison_of_sunscreens_Containing_Titanium_Dioxide_Alone_Or_In_Association_With_Cocoa_Murumuru_Or_Cupuacu_Butters

Fleck CA, Newman M. Advanced Skin Care – A Novel Ingredient. J Am Coll Clin Wound Spec. 2014;4(4):92-94. Published 2014 Mar 25. doi:10.1016/j.jccw.2014.02.002

Pereira Lima R., Souza da Luz P. T., Braga M., et al. Murumuru (Astrocaryum murumuru Mart.) butter and oils of buriti (Mauritia flexuosa Mart.) and pracaxi (Pentaclethra macroloba (Willd.) Kuntze) can be used for biodiesel production: physico-chemical properties and thermal and kinetic studies. Industrial Crops and Products. 2017;97:536–544. doi: 10.1016/j.indcrop.2016.12.052

https://alchetron.com/Astrocaryum-murumuru