Majeranek ogrodowy – surowiec zielarski stanowi ziele. Jest ono bogate w olejek eteryczny, a w nim bogactwo związków terpenowych. Zawiera także związki fenolowe i garbniki oraz flawonoidy. Jako przyprawa zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie. Jest pomocny przy wzdęciach i skurczach jelit. Ponadto działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Garbniki działają ściągająco i hamują biegunkę. W kuchni często używany jako dodatek do wzdymających potraw.
Zastosowanie w lecznictwie: Może być używany w niewielkiej ilości w formie suszonej jako składnik dań lub w formie naparu z 1 łyżeczki surowca. Posiada działanie wzmagające apetyt, łagodzące wzdęcia, skurcze oraz niestrawność. W celu pobudzenia apetytu spożywać go przed posiłkiem podobnie jak zioła zawierające związki goryczowe.
Napar z 1 łyżki surowca do użytku zewnętrznego może służyć jako płukanka na infekcje gardła i błony śluzowej jamy ustnej. Działa odkażająco, ściągająco oraz przeciwzapalnie. Przynosi też ulgę w bólu.
Z ziela majeranku wykonuje się wyciąg olejowy, który stanowi główny składnik maści majerankowej, używanej przy katarze u starszych dzieci. Inhaluje i zmniejsza przekrwienie nosa.
Najnowsze doniesienia KE podają, że majeranku nie należy stosować w zbyt dużych ilościach przez długi czas. Wszystko za sprawą arbutyny, a przede wszystkim produktu jej rozpadu, czyli hydrochinonu.(Matławska I.).
W ostatnich badaniach udowodniono jego właściwości przeciwutleniające.
Zastosowanie w kuchni: Majeranek to przede wszystkim przyprawa. Dodaje się ją do ciężkostrawnych posiłków: tłustych mięs, flaków, grochówki, żurku czy do wątrobianki. W moim domu jest niezastąpiona podczas przygotowywania potraw świątecznych na Wielkanoc.
Niegdyś dodawano go do nalewek, herbat, czy octu. Według najnowszych doniesień dietetycznych majeranek może służyć jako dodatek do pieczywa o obniżonej zawartości soli.
Zupka majerankowa: 1l bulionu warzywnego, ziemniaki, cebula, cukinia pokrojona w kostkę, majeranek, sól, pieprz, śmietana.
Bulion podgrzać do wrzenia, dodać warzywa pokrojone w kostkę. Zmiksować do powstania zupy-krem. Zabielić śmietaną, doprawić i dodać zioła.
Pasta jajeczna inaczej: jajka na twardo, cebula, masło, szczypiorek, majeranek, przyprawy do smaku.
Składniki posiekać. Wymieszać, dodać do nich roztopione masło (2 łyżki), doprawić i wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Zastosowanie w kosmetyce: Olejek eteryczny posiada właściwości dezynfekujące. Napar z ziela majeranku może służyć jako płyn do przemywania skóry lub na bolące miejsca.
Kąpiel odświeżająca: wykonać napar i wlać go do wanny z wodą. Można dodać ziele tymianku lub rozmaryn. Kąpiel odświeża i odkaża.
Oliwka na bóle reumatyczne: zmieszać oliwkę dziecięcą z kilkoma kroplami olejku majerankowego i wcierać w bolące miejsce. Oliwka łagodzi stany zapalne i bóle. Proponuję użyć oleju z czarnuszki, nieco spotęguje jej działanie.
Niebawem zapachnie majerankiem w domu… poczujemy święta… zasmakujemy go w potrawach- w żurku…Warto mu się lepiej przyjrzeć…