1. Herbatka z pokrzywy i liści brzozy:
Wymieszać po łyżce suszonych liści brzozy i pokrzywy. Zalać 1/2 szklanki gorącej wody.
Zaparzać 10-15 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić kilka razy dziennie, najlepiej do każdego posiłku
przez 3-5 dni. Do herbatki można dodać kilka łyżek (według uznania) soku z brzozy, który wzmocni działanie naparu.
Działanie: Pokrzywa i brzoza zawierają bardzo dużo witamin i związków mineralnych wspomagających regenerację
organizmu, wzmacniają go, a także wspierają układ odpornościowy.
2. Napar z czystka
Napar: 1 łyżeczkę surowca zalać 1 filiżanką gorącej wody. Zaparzać pod przykryciem około 10 minut. Odcedzić i pić świeży napar w ciągu dnia: 2-3 razy dziennie podczas infekcji.
Działanie: Napar można pić w następujących schorzeniach: przy obniżonej odporności, dodatkowo w alergii, w grzybicach, infekcjach i zapaleniach. Ze względu na właściwości przeciwutleniające może być stosowany w miażdżycy i chorobach układu krążenia.
3. Mikstura na odporność i pierwsze objawy infekcji
Składniki: 1 łyżka owoców dzikiej róży, 1 łyżka liści babki lancetowatej, 1 łyżeczka kwiatów dziewanny, sok z aloesu (może być gotowy), miód lipowy lub sok malinowy, sok z cytryny.
Wykonanie:
1. Przygotować napar z owoców dzikiej róży (oczyszczonych i rozdrobnionych, zebranych ze stanowiska naturalnego, z daleka od ruchu samochodowego), zalewając je szklanką gorącej wody i pozostawiając na 20 minut pod przykryciem.
2. Wykonać napar z liści babki i kwiatów dziewanny pozostawiając je zalane ciepłą wodą na 15 minut pod przykryciem.
3. Po ostudzeniu wszystkie napary odcedzić i połączyć.
4. Dodać sok z aloesu w ilości 1 łyżki stołowej do ostudzonej, letniej herbatki.
5. Wycisnąć świeży sok z cytryny i dodać do naparów.
6. Dosłodzić miksturę łyżeczką miodu lipowego lub innego lub dodać sok malinowy.
4. Inne sposoby
Możemy także sięgnąć po gotowe ekstrakty z roślin: z jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea), sok z aronii czarnej (Aronia melanocarpa), (Pelargonium sidoides) pelargonii afrykańskiej, czy wyciąg z różeńca górskiego (Rhodiola rosea) i żeń-szenia (Panax ginseg).
Pamiętajmy także o dobroczynnych właściwościach soku z aloesu i bzu czarnego oraz o olejkach eterycznych (olejek z oregano, eukaliptusowy czy goździkowy), które wspomogą walkę z infekcją.