Każdy z nas zna smak włoskiej pizzy czy spagetti. Z risottem lub innymi lokalnymi daniami włoskimi nie jest już tak łatwo. Ostatnia podróż w okolice Neapolu przyniosła nam nowe doznania kulinarne oraz propozycje nowych smaków na talerzu. Dziś risotto z szafranem – nazywane Risotto au safran à la milanaise.
Risotto szafranowe:
Składniki:
ryż arborio (100-120g na 2 osoby)
1 średnia drobno posiekana cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
szafran
sól
pieprz (najlepiej biały)
3 łyżki stołowe masła
parmezan
Wykonanie:
Roztopić w rondelku 1 łyżkę masła. Zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać drugą łyżkę masła i rozpuścić. Dodać ryż, smażyć na wolnym ogniu cały czas mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu i pozostawić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie całość bulionu, dodać drugą szklankę bulionu warzywnego z dodatkiem rozdrobnionego szafranu. Gotować na wolnym ogniu około 20-25 minut, aż risotto uzyska kremową konsystencję. Zgasić ogień, dodać kolejną łyżkę masła, sól, biały pieprz do smaku i wymieszać. Na końcu dodać starty parmezan (1 płaska łyżka) i wymieszać. Przełożyć do talerza lub miseczki i udekorować startym parmezanem lub liściem bazylii.