Włoskie smaki – smak drugi – Baba Neapolitańska

Składniki:

220 g mąki

7 g suchych drożdży

4 łyżki cukru

2 jajka

70 ml mleka

100 g miękkiego masła

1/2 łyżeczki soli

Składniki „syropu”:

1,5 l wody
600 g cukru
300 g rumu

Przygotowanie ciasta:

W misce zmieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Jajka roztrzepać z mlekiem i dołączyć do składników. Wyrobić ciasto. Dodać pokrojone masło i ugniatać do miękkości ciasto. Odstawić na 1h nakryte ściereczką w misce. Ciasto przełożyć do foremek (posmarowanych masłem) i odstawić na 20 min. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po ostygnięciu postępować jak niżej.

Sposób przygotowania nasączenia:

Wlać wodę do rondla. Wsypać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wyłączyć ogień i dodać rum. Upieczoną babkę namaczać w nasączeniu ok. 3h odwracając co jakiś czas. Podawać z bitą śmietaną, pistacjami lub owocami.




Dodaj komentarz