Zalety roszponki:
1. Przyjemny zapach i smak, który zawdzięcza olejkowi eterycznemu (lekko orzechowy posmak).
2. Zawiera sporo witaminy C.
3. Stanowi źródło witamin z grupy B oraz prowitaminę A, przez co jej spożycie korzystnie wpływa na skórę i jej wytwory.
4. Dostarcza organizmowi minerałów: wapnia i żelaza, cynku i magnezu. Poleca się ją w diecie kobiet (ciąża, miesiączka, anemia, karmienie).
5. Niektórzy uważają ją za roślinę uspokajającą i poprawiającą nastrój.
6. Zawiera błonnik, przez co wspomaga pracę jelit.
7. Pobudza apetyt.
8. Jest doskonałym składnikiem sałatek i surówek.
Moja kompozycja z roszponką:
Składniki: filet z łososia wędzonego, serek mascarpone, roszponka, cytryna.Filet podzielić na mniejsze kawałki. Posmarować każdy łyżką serka mascarpone, zaś na jego powierzchnię położyć roszponkę tak, aby wystawała i zawinąć jak naleśniczki. Podawać z ćwiartkami cytryny. Przed spożyciem skropić delikatnie jej sokiem.
Nie słyszałam o roszpunce na anemię, sama walczę z niedoborami żelaza, chętnie wprowadzę ją do swojej diety 🙂