Borówka brusznica – surowiec leczniczy stanowią jej liście. Podstawowymi substancjami są związki fenolowe, w tym arbutyna. Zawiera także garbniki i flawonoidy oraz triterpeny. Ze względu na arbutynę, która rozkłada się do hydrochinonu – substancji odkażającej, skutecznie dezynfekuje drogi moczowe. Dzięki garbnikom hamuje biegunkę. W tradycji świąt wielkanocnych ozdabia się jej gałązkami palmy i koszyczki ze święconką.
Zastosowanie w lecznictwie: Napar: 0,5-1 łyżeczki suszonych liści, 1 filiżanka gorącej wody. Zalać surowiec i zaparzyć pod przykryciem. Pić 3 razy dziennie po 1/3. Napar działa odkażająco na drogi moczowe. Nie podawać przy tym produktów zakwaszających, gdyż surowiec działa w środowisku zasadowym.
Dzięki flawonoidom jest także środkiem moczopędnym. Poprzez zwiększenie wydalania moczu odtruwa i usuwa substancje toksyczne, w tym toksyny bakteryjne. Hamuje w ten sposób rozwój bakteryjnych zakażeń układu moczowego. W badaniach wykazano także działanie toksyczne na wirusy i pierwotniaki (taniny).
Nie powinno przekraczać się dawki dobowej czystego surowca: do 4g. Nie należy też stosować go przewlekle.
Napar łagodzi objawy biegunki, odkaża, hamuje stan zapalny przewodu pokarmowego, krwawienia oraz działa ściągająco. Łagodzi wzdęcia i objawy chorób takich jak zapalenie jelita.
Liść borówki brusznicy wchodzi także w skład złożonych preparatów na obniżenie poziomu cukru.
Zastosowanie w kuchni: W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim owoce. Dodaje się je do przetworów (dżemy, soki). Mają one wartość dietetyczną i stanowią źródło witamin, w tym witaminy C. Dzięki pektynom regulują wypróżnianie. Wykorzystywane są również jako dodatek do mięs.
Dżem borówkowy: 1 kg owoców, 2 szklanki cukru, woda, cynamon, goździki, starta skórka pomarańczowa. Owoce zalać wodą do przykrycia, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, wyjąć przyprawy i przelać do słoiczków, zamknąć bez pasteryzacji.
Zastosowanie w kosmetyce: Napar lub odwar z liści borówki brusznicy może służyć jako tonik do przemywania skóry. Działa ściągająco i odkażająco oraz przeciwzapalnie.
Maseczka z owoców borówki brusznicy: Rozgnieść owoce w miseczce. Dodać do nich 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Nałożyć na twarz jako maseczkę. Trzymać 10 minut, zmyć wacikiem zwilżonym wodą. Maseczkę polecam do cery ze skłonnością do zaczerwienień. W owocach jest dużo antocyjanów i witaminy C, wpływających korzystnie na naczynka.
Na drogi moczowe czy na biegunkę – leczniczo, w palmie i koszyczku wielkanocnym – cieszy oko i stała się tradycją – mała borówka brusznica…
Od dzieciństwa uwielbiam konfitury z borówek (brusznic), z kawałkami gruszek. Przetwory z borówek mają te wielką zaletę, że bardzo dobrze i długo sie przechowują /bez dodatku konserwantów lub nadmiaru cukru/. Smakowały mi też szczególnie te pojedyncze, przemrożone owoce, które pozostały na gałązkach do wiosny, kiedy szło sie do lasu po ozdoby do wielkanocnej święconki.
Promowanie zdrowych elementów diety poszerza ludzką świadomość. Na pewno koszyczek wzbogacony o taką borówkę zyskuje na wartości.