(fotografia innego gatunku bzu z wycieczki do Powsina)
Syrop z kwiatów bzu czarnego (Sambucus nigra L.)
Składniki:
- sok z 2 cytryn,
- 0,5 kg cukru pudru lub cukru trzcinowego jasnego),
- Kwiaty czarnego bzu (najlepiej tyle, ile użyjemy wagowo wody)
Wykonanie:
- Zrywamy kwiaty czarnego bzu. Usuwamy części zielone po to , aby syrop nie był gorzki.
- Gotujemy 1 litr wody.
- Zalewamy gorącą wodą kwiaty. Przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na całą noc.
- Następnego dnia odcedzamy przez sito o drobnych otworkach, dobrze wyciskając.
- Do odcedzonego naparu dodajemy cukier i sok z cytryny. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia przez 15 minut, stale mieszając.
- Gorący syrop przelewamy w całości do szklanej, wyparzonej butelki i dokładnie zakręcamy. Otrzymamy 1 l soku. Przechowujemy w lodówce.
Znaczenie lecznicze:
Kwiat bzu wykazuje działanie przeciwzapalne i moczopędne oraz napotnie i przeciwgorączkowo. Wzmaga wydzielanie śluzu w oskrzelach oraz ułatwia usuwanie zalegającej wydzieliny.
Znaczenie kulinarne:
Syrop można wykorzystać do sporządzania koktajli. Można polać nim sałatkę owocową, tartę lub podawać z zimną wodą.