O pokrzywie wiemy już wiele- jest znakomitym surowcem witaminowym (zawiera witaminę C, B, K, kwas foliowy, karotenoidy) i mineralnym(krzem, magnez, potas, wapń). Napary z pokrzywy wzmacniają cebulki włosowe, zmniejszają łojotok i pocenie, co jest cenne zwłaszcza w takie upalne dni jak dzisiaj. Jest pomocna przy niedokrwistości, zwiększa bowiem poziom hemoglobiny. Działa słabo moczopędnie i obniża poziom cukru we krwi. Korzystnie wpływa na układ trawienny.
Zastosowanie w kuchni: liście pokrzywy można gotować na parze, podsmażać lub robić sałatki. Liście należy zbierać w gumowych rękawicach. Ciekawe przepisy:
Pokrzywowe chipsy z bazylią i truskawkami: składniki: młode liście pokrzywy, olej, truskawki, liście bazylii, curry, sól, sos balsamiczny. Liście pokrzywy smażymy na głębokim oleju, dodajemy przyprawy(można dla smaku dodać chilli), następnie truskawki i bazylię, które polewamy sosem balsamicznym.
Sałatka z pokrzywy: makaron, wędlina, cebulka, pieczarki. olej, pokrzywa, przyprawy, kukurydza. Makaron ugotować, poddusić pieczarki, wędlinę, cebulkę razem na oleju i dodać przyprawy wg gustu i smaku. Dodać świeże liście pokrzywy i jest sałatka:)
Zastosowanie w lecznictwie: Herbatka oczyszczająca: 2 łyżki pokrzywy zalać pół szklanki wrzątku, 10 min parzyć pod przykryciem i odcedzić. Pić 3 razy dziennie. Można także wyciskać sok ze świeżych liści, skropić cytryną i pić.
Zastosowanie w kosmetyce: Płukanka do włosów: liście pokrzywy zalać wrzątkiem i zaparzyć, po wystudzeniu płukać włosy(niestety nie dla blondynek, bo barwi włosy trochę na zielono). Napar działa wzmacniająco i poprawia kondycję włosów.