Składniki:
220 g mąki
7 g suchych drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
70 ml mleka
100 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
Składniki „syropu”:
1,5 l wody
600 g cukru
300 g rumu
Przygotowanie ciasta:
W misce zmieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Jajka roztrzepać z mlekiem i dołączyć do składników. Wyrobić ciasto. Dodać pokrojone masło i ugniatać do miękkości ciasto. Odstawić na 1h nakryte ściereczką w misce. Ciasto przełożyć do foremek (posmarowanych masłem) i odstawić na 20 min. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po ostygnięciu postępować jak niżej.
Sposób przygotowania nasączenia:
Wlać wodę do rondla. Wsypać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wyłączyć ogień i dodać rum. Upieczoną babkę namaczać w nasączeniu ok. 3h odwracając co jakiś czas. Podawać z bitą śmietaną, pistacjami lub owocami.