Kmin rzymski – surowiec stanowi owoc. Posiada on ostry, korzenny smak. Jest on nieco bardziej gorzkawy od kminku i bardziej intensywny w smaku. Uważany za luksusową przyprawę. Zawiera olejek eteryczny oraz związki flawonoidowe. Wspomaga proces trawienia poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych oraz zmniejsza częstotliwość występowania zaparć. Obecne w nim flawonoidy działają przeciwzapalnie i moczopędnie. W kuchni dodaje się go mięs, gulaszu, a u nas w domu do pikli.
Zastosowanie w lecznictwie: Kumin jako przyprawa pobudza wydzielanie soków trawiennych, w tym soku żołądkowego. Można wykonać z niego napar lub użyć bezpośrednio jako przyprawę. Podany przed posiłkiem pobudza apetyt. Spożyty z ciężkostrawnymi potrawami lub tuż po nich poprawia trawienie, zwiększa metabolizm i przez to ułatwia wypróżnianie. Łagodzi wzdęcia i skurcze jelit.
Zjedzony w większej ilości działa rozgrzewająco i może nasilać potliwość. Poleca się go w diecie osób chorych na reumatyzm i odczuwającym bóle stawowo-mięśniowe.
W badaniach wykazano działanie przeciwbakteryjne jednego z komponentów olejku eterycznego. Ma także właściwości przeciwutleniające. W medycynie tradycyjnej Wchodu jest używany przy biegunkach, porannych mdłościach oraz w diecie antyrakowej.
Zastosowanie w kuchni: Kumin należy do podstawowych przypraw używanych w kuchni: chińskiej, indyjskiej, meksykańskiej, hiszpańskiej i wielu innych krajów. Służy jako dodatek do potraw mięsnych z drobiu, mięs czerwonych oraz do sera. Można dodawać go do ryżu oraz ziemniaków. Nadaje pikantność pieczywu, daniom z kapusty, fasoli oraz sosom. Najlepiej jest kupować całe nasiona i rozdrabniać przed podaniem. Zachowują wtedy właściwy aromat.
Kotleciki z soczewicy: 2 filiżanki soczewicy, 5 łyżek mąki, cebula lub czosnek, natka pietruszki, kmin rzymski.
Ugotować soczewicę, dodać mąkę i pokrojone warzywa na drobno. Wymieszać. Dodać rozdrobniony w moździerzu kumin. Uformować kuleczki. Usmażyć na patelni. Można podać polane sosem sojowym.
Dziś dodałam go do surówki z kapusty kiszonej. Nieco zmienił jej smak, ale i pozwolił uniknąć przykrych dolegliwości po jej spożyciu.
Surówka z kapusty: kapusta kiszona, marchew, jabłko, oliwa, sól, pieprz, kmin rzymski.
Kumin służy do produkcji niektórych alkoholi, między innymi: likierów i wódek . Wchodzi w skład curry.
Zastosowanie w kosmetyce: Kumin zawiera antyutleniacze. Jego spożycie zatem w pewien sposób przedłuża nam młodość.
Może być również stosowany zewnętrznie w postaci domowej pasty na czyraki i inne zmiany skórne.
Pasta kuminowa: garść nasion rozgnieść z dodatkiem niewielkiej ilości wody w naczynku. Gotową pastę nałożyć miejscowo na zmiany skórne. Pozostawić na kilka minut. Spłukać.
Kmin rzymski – nowy smak, nowe znaczenie i nowe możliwości…
Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.
Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg.
Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).
Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
Uwielbiam kumin, zawsze daję do burrito 🙂
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/burrito-w-tortilli-kukurydzianej.html
pozdrawiam
kmin często miesza się z cynamonem oraz szafranem i dodaje się do gulaszu. teksańczycy doprawiają nim chilli con carne.
http://ocetjablkowy.blog.pl
Uwielbiam przyprawy polecam
http://www.przepismamy.pl
Ciekawy artykuł!
Oto zioła w mojej kuchni
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/p/zioa.html
kmin to super przyprawa 🙂
zapraszam na ciekawe przepisy z kminkiem
http://oobzarciuch.blogspot.com/search?q=kminek
pozdrawiam!
takie posty zawsze się Nam podobają
polecamy nasze propozycje dań z kminem
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kmin+rzymski+przepisy
Bardzo lubię ten smak, a ja polecam domowy wyrób serów np feta mozarella oscypek i inne lub cydr wino i miód pitny http://blog.winoiser.com