Nalewka truskawkowa:
Składniki: 1kg truskawek, 2 szklanki cukru, spirytus, wódka, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 1 szklanka wody.
Umyte truskawki zalać połączonymi ze sobą 2 szklankami spirytusu i 2 szklankami wódki (40%). Pozostawić dobę w nasłonecznionym miejscu, po czym zlać sok i wycisnąć owoce. Wykonać syrop z wody i z cukru na gorąco. Wlać powoli nalewkę do syropu i dodać kwasem cytrynowy. Rozlać do butelek po ostudzeniu. Nalewka powinna odstać około miesiąca w ciemnym miejscu.
Pozostaje czekać i … delektować się ubiegłoroczną…
Świetna nalewka, prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Robię tak samo, tylko maceruję truskawki ciut dłużej. W niektórych przepisach owoce najpierw zasypuje się cukrem, a po kilku dniach zlewa syrop i na koniec zalewa truskawki alkoholem. Jednak moim zdaniem ta metoda jest pewniejsza – nalewka wychodzi bardziej ekstraktywna, ma trwały kolor i nie ryzykujemy, że owoce zapleśnieją lub zafermentują