Owies – roślina uprawna, z której w lecznictwie wykorzystuje się źdźbło. Jest ono bogate w krzemiany (moczopędne), cynk, saponiny (przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne), flawonoidy (moczopędne) i alkaloidy. Posiada działanie przeciwzapalne i ściągające. Preparaty ze słomy owsianej łagodzą AZS – atopowe zapalenie skóry, ciemieniuchę, łojotok oraz zmiany skórne, którym towarzyszy świąd. Surowiec wchodzi w skład produktów homeopatycznych na uspokojenie. Płatki owsiane są cennym składnikiem diety. Dostarczają bowiem witamin i minerałów, wzmacniają organizm szczególnie w wyczerpujących schorzeniach i cukrzycy. W celu redukcji masy ciała najlepiej spożywać owies w formie namoczonej lub prażonej. W słomie owsianej znajduje się substancja o nazwie koniferyna, która uważana jest za afrodyzjak.
Zastosowanie w lecznictwie: Kleik owsiany czyli płatki ugotowane na wodzie są skuteczne na schorzenia żołądkowo-jelitowe. Należy spożywać je regularnie.
Napary z ziela owsa przynoszą ulgę w sytuacjach stresowych, wyczerpaniu i nerwicach tak przynajmniej podaje medycyna ludowa. Odwary ze względu na działanie moczopędne są skuteczne w chorobach nerek i reumatyzmie.
Kąpiel owsiana: 50g słomy owsianej zalać 1 litrem wody i gotować kwadrans. Odcedzić i dodać do wanny z wodą. Kąpać się 10 minut. Dzieci z AZS również mogą skorzystać z takiej kąpieli, dla nich jednak przygotowuje się wywar z 25g owsa i gotuje pół godziny.
Zastosowanie w kuchni: Owies jest cennym źródłem NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych w diecie przeciwmiażdżycowej, witamin, błonnika i śluzu. Te dwa ostatnie składniki zapewniają prawidłowe wypróżnianie, natomiast śluz powleka błonę śluzową żołądka i łagodzi podrażnienia. Można spożywać otręby owsiane (skórka z ziaren), ziarna i płatki owsiane oraz wypieki z mąki owsianej.
Owsianki: 25 dag płatków owsianych, pół szklanki cukru, 10 dag masła, jajko, olejek migdałowy. Płatki zrumienić na suchej patelni, po przestygnięciu dodać do nich żółtko, masło, cukier, olejek i ubitą pianę z białka. Wyrobić masę. Uformować kuleczki i upiec na blasze. Gdyby masa była za gęsta, należy dodać odpowiednio mleko.
Domowe Crunchy: 2 jajka, 1 łyżka miodu, 6 łyżek płatków owsianych. Jaja utrzeć z miodem, dodawać płatki stopniowo do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na suchą patelnię lub z dodatkiem łyżeczki oleju, rozgnieść masę na placek i smażyć do zarumienienia. Rozgnieść łyżką na drobne crunchy. Podawać do jogurtu, mleka i owoców same lub z bakaliami.
Zastosowanie w kosmetyce: Owies wchodzi w skład kosmetyków do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, podrażnionej i potrzebującej zregenerowania.
Maseczka do skóry suchej – namoczyć płatki owsiane w gorącej wodzie i nałożyć na twarz na 15 min. Pozostałym roztworem przemywać podrażnioną skórę. Nie spłukiwać.
Olej z zarodków owsa nawilża, odżywia i wzbogaca skórę w witaminy, a wmasowany w końcówki włosów wzmacnia je i zapobiega rozdwajaniu.
Na koniec porzekadło ludowe: Konia cieszy owies, krowę koniczyna, starego pieniądze, młodego dziewczyna… Myślę sobie jednak, że z dobrodziejstw owsa może skorzystać każdy i koń i stary i młody:-)