Karambola pospolita – łac. Averhhoa carambola – tropikalny owoc pochodzący z Malezji o charakterystycznym kształcie i przekroju poprzecznym pięcioramiennej gwiazdy nie do pomylenia z żadnym innym owocem. Ma też dzięki temu szerokie zastosowanie dekoracyjne dań, deserów i drinków.
Owoc barwy żółtej, złocistej lub bladozielonej jest dojrzały, gdy zaczyna brązowieć na brzegach. W smaku przypomina langrodę lub mirabelkę. Jest soczysty i lekko pachnie jaśminem. W kuchni nowozelandzkiej powszechnie dodawany do makaronów, drobiu i sałatek. Zawiera witaminę C oraz sole mineralne, głównie magnezu, wapnia i fosforu.(„Egzotyczne owoce i warzywa w kuchni”, G.Lehari)
Lizaki z karamboli: (nasza improwizacja)
– 1 karambola
– 2 czekolady (deserowe, gorzkie co kto lubi)
– wykałaczki
– lukier lub posypki do dekoracji
Po obraniu ze skórki pokroić karambolę na plastry i nadziać na wykałaczki. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i następnie zamoczyć w niej owoc. Wyłożyć na talerzyk. Po lekkim ostudzeniu udekorować.
Smacznego!
wygląda apetycznie, ale nie widziałam nigdzie takiego owocu, gdzie można go kupić?
Witam. Ja kupiłam na stoisku z owocami tropikalnymi w supermarkecie.
fajny pomysł 🙂
Dziękuję.
wow ale to fajne 🙂
i pomysłowe.
Kilkakrotnie zastanawiałam się co z tego owocu zrobić i jak się go je.
Ale nie wpadłam, na taki pomysł
Ja owoce (jak i ich skórę) wykorzystuję również.
🙂
Robię kolorowe galaretki na … podłożu owocowym.
Potem można takie owoce kroić w dowolny sposób.
Można też taką samą metodą zrobić kolorowe (tęczowe) galaretkowe jajka
Takie desery świetne wyglądają na stole,
dzieci je uwielbiają. Świetnie smakują.
http://odchudzaniejestproste.pl/pomyslowe-galaretki-pelne-koloru-i-smaku-proste-przepisy/
Pozdrawiam i gratuluje pomysłów
Dziękuję i pozdrawiam.