Ósmy cud świata czyli herbata…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHerbata chińska – surowcem są młode liście, które najpierw się suszy, rozdrabnia, poddaje fermentacji, a następnie ponownie suszy i tak otrzymuje się kolejno herbatę zieloną, czerwoną i czarną. Herbata biała i żółta otrzymywana jest z wysuszonych niedojrzałych pączków kwiatowych. W skład surowca wchodzi kofeina, teobromina i teofilina (alkaloidy), garbniki (taniny), flawonoidy, fluor, witamina C i B, magnez, potas i inne. Ma działanie pobudzające, jeśli jest parzona 3 minuty (wtedy jest dużo teiny, czyli kofeiny w roztworze). Przy dłuższym parzeniu słabnie działanie pobudzające, gdyż wydziela się wtedy dużo garbników, a te tworzą z teiną połączenia ograniczające jej działanie. Mocne gorzkie napary z herbaty przynoszą efekt zapierający, stąd są korzystne w biegunce. Teina pobudza ośrodkowy układ nerwowy, poprawia koncentrację i znosi zmęczenie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i jest pomocna w niestrawności. Teobromina działa natomiast moczopędnie. Zarówno herbata zielona jak i czarna  korzystnie wpływają na przemianę tłuszczową, zmniejszają uczucie głodu i pobudzają powstawanie ciepła w organizmie, co zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej. Ze względu na działanie przeciwutleniające mogą być stosowane w diecie przeciwmiażdżycowej, cukrzycowej i przeciwnowotworowej. Spożycie nadmiernych ilości herbaty skutkuje bezsennością, bólem głowy i brakiem skupienia. Przeciwwskazana jest u chorych na wrzody, u  ludzi starszych ze względu na zaparcia i niepolecana u kobiet w ciąży i karmiących, gdyż osłabia wchłanianie cynku i żelaza. Zielona herbata zawiera dodatkowo teaninę – aminokwas, który poprawia nastrój, łagodzi stres i uspokaja.

Zastosowanie w lecznictwie: Napar z herbaty czarnej: herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 10 minut. Nadaje się do okładów na zmęczone oczy, na owrzodzenia i trudno gojące rany, skaleczenia, otarcia, do tamowania krwawień z nosa i z dziąseł. W formie płukanek do jamy ustnej działa ściągająco i łagodzi infekcje. Pita regularnie dostarcza fluoru.

Napar z zielonej i żółtej herbaty: herbatę zalewamy wodą o temperaturze do 80°C i parzymy pod przykryciem 3 minuty. Białą herbatę parzymy nieco dłużej. Taki napój działa oczyszczająco, wspomaga odchudzanie, spowalnia starzenie oraz pobudza koncentrację.

Napar z czerwonej herbaty: herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 3 minuty. Pomaga podobnie jak herbata zielona regulować przemianę materii i wspomaga utratę wagi.

Susz z zielonej i czerwonej herbaty można zaparzać kilkakrotnie wydłużając czas o minutę.

Przykładowa dieta odchudzająca z użyciem czerwonej lub zielonej herbaty: Jeść regularnie co 3-4 godziny. Śniadanie powinno być maksymalnie w godzinę po obudzeniu i poprzedzone szklanką wody z cytryną. Cokolwiek jemy, zawsze jemy z porcją warzyw (świeżych albo gotowanych). Śniadania lekkie dwie kromki chleba lub mały jogurt albo porcja płatków. Na drugie śniadanie owoce lub jogurt z musli. Potem obiad z porcją warzyw. Na podwieczorek zjeść nabiał, zaś na kolację sałatka lub zupa. Owoce nie później niż do godziny 16. Pić dużo płynów, minimum 2 litry dziennie – w tym minimum 3 filiżanki zielonej lub czerwonej herbaty. Obowiązkowo dwa razy w tygodniu na obiad ryba. Do tego należy dołożyć wysiłek fizyczny minimum 2 razy na tydzień. Przy tej diecie chudnie się zdrowo, nie rezygnując z wielu potraw. Dietetyczne potrawy już wkrótce na stronie.

Zastosowanie w kuchni: Herbata stanowi podstawowy napój w naszych domach. W niektórych krajach picie herbaty to ceremonia. Można nasączać nią torty, ciasta. Wzbogacona o przyprawy lub owoce posiada dodatkowe walory smakowe.

Domowa herbatka rozgrzewająca: czarna herbata, wrzątek, goździki, cynamon, sok malinowy, plasterki pomarańczy. Zalewamy herbatę wrzątkiem na 10 minut wraz z cynamonem i goździkami, dodajemy sok malinowy i pomarańcze, mieszamy i podajemy po 4 minutach.

Herbata baby jagi: szklanka mocnej herbaty, imbir, cukier. Imbir obieramy i kroimy na cienkie kawałki, zalewamy go mocną herbatą i słodzimy. Działa rozgrzewająco, hamuje nudności.

Herbata Mojito: zaparzona zielona herbata, listki mięty, limonka, napar miętowy. Składniki połączyć i podawać z lodem.

Murzynek z herbatą: kostka masła, tyle samo czekolady, proszek do pieczenia, 5 jaj, 100g mąki, 100g cukru pudru, zielona herbata. Rozpuścić czekoladę w łaźni wodnej, zmiksować masło z cukrem pudrem, dodać do nich po kolei jajka, mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę i zieloną herbatę ok. 1 łyżeczki. Piec w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut.

Ciasto mojej mamy z herbatą do nasączenia: Składniki: Ciasto: 1 kostka masła roślinnego lub margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, ½ szklanki wody, 2 szklanki mąki, 5 jajek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem: śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier wanilinowy, cukier puder do smaku. Do nasączenia napar z czarnej herbaty, 1 łyżka spirytusu i kropla zapachu arakowego.

Gotujemy wodę, kakao, masło i cukier. Gdy ostygnie, dodajemy mąkę, ubite jajka, proszek do pieczeni, a po uzyskaniu jednolitej masy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ostygnięte upieczone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część placka nasączamy herbatą lub kawą ze spirytusem i aromatem. Do ubitej śmietany kremówki z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Przekładamy kremem placki, a wierzch polewamy polewą z mlecznej czekolady. Do przełożenia 1 z warstw można użyć dżemu z czarnej porzeczki. Polecam:)

Zastosowanie w kosmetyce: Herbata wchodzi w skład wielu kosmetyków ze względu na aromat i działanie. Stanowi także komponent kremów przeciwzmarszczkowych, gdyż zawiera polifenole, które hamują procesy starzenia. Okłady z esencji np. pod oczy zmniejszają obrzęki, zaczerwienienia i łagodzą podrażnienia.

Okłady na worki pod oczami: parzymy herbatę czarną lub zieloną ekspresową, torebki nasączone naparem wkładamy na kwadrans do lodówki, po czym nakładamy na obrzmiałe miejsca na 15 minut. Nie spłukujemy.

Płukanka do ust: zaparzamy mocną herbatę i łączymy ją z zaparzoną miętą, mieszamy i płuczemy 3 razy dziennie po jedzeniu. Płukanka działa odkażająco, łagodzi ból, krwawienia z dziąseł i działa ściągająco.

Maseczka do twarzy: płatki owsiane zalać naparem herbaty i pozostawić do namoczenia. Nakładać na twarz i pozostawić na 15 minut. Wykonana z zielonej herbaty działa oczyszczająco, natomiast z czarnej – ściągająco i wysuszająco.

Tonik: zaparzamy i schładzamy zieloną herbatę, następnie przemywamy twarz maczając w niej wacik kosmetyczny. Tonik oczyszcza i łagodzi podrażnienia.

Napar z czarnej herbaty może służyć także jako płukanka do włosów – pogłębia ciemny kolor. Umyte włosy przepłukujemy przygotowanym roztworem. Taki zabieg jest pomocny przy łojotoku i łupieżu.

A jakie są Wasze przepisy z użyciem herbaty?

Dodaj komentarz