Dynia świetnie sprawdziła się dziś jako mniej kaloryczny zamiennik frytek z pieca. Wystarczyło jej kawałki oprószyć lekko solą, a następnie piec na blasze w piekarniku w temperaturze 180°C ok. 20 minut. Można także pokrojone w paski kawałki dyni lekko skropić oliwą z oliwek. W smaku słodkawe „frytki” warto skontrastować z wyrazistym smakiem.
Na załączonym obrazku polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym. Najlepiej, gdy można pozwolić sobie na zamarynowanie mięsa przez minimum 2 godziny.
Moja marynata to odrobina tymianku, rozmarynu, sporo oregano i bazylii, tradycyjnie pieprz i sól oraz ząbek czosnku do natarcia mięsa.
Polędwiczkę pokroić na kawałki o grubości ok. 3 cm i lekko oprószyć mąką. Smażyć na klarowanym maśle z każdej strony. Następnie dodać niewielką ilość gęstej śmietany i chwilę dusić pod przykryciem. Na koniec dodać łyżeczkę chrzanu, dobrze wymieszać i gotowe.
Smacznego 😉
naprawdę z dyni można zrobić dobre frytki?
Trochę jakby robić frytki z marchwi.
🙂
Ale wierzę Tobie, jak piszesz że dobre to tak jest.
Sprawdzę przy okazji.
Mam nadzieję, że mi się uda.
A co do polędwiczek to podoba mi się ta marynata.
Pozdrawiam
i zapraszam na nietypowe danie – pizzę z patelni na cienkim cieście.
Niskokaloryczna i szybka.
http://odchudzaniejestproste.pl/niskokaloryczna-szybka-pizza-z-patelni-na-cienkim-ciescie-w-10-minut-prosty-przepis-krok-po-kroku/