Witam po raz pierwszy:)
Zioła to moja pasja, specjalność i część życia. Za namową przyjaciół i uczniów, dzięki którym uwierzyłam, że marzenia należy realizować, postanowiłam podzielić się ciekawymi radami, przepisami i nowinkami dotyczącymi wykorzystania ziół zarówno w kuchni, kosmetyce jak i lecznictwie. Znajdziecie tu zarówno przepisy kulinarne, ciekawe opisy właściwości roślin leczniczych oraz kosmetyki i leki z domowej apteki.
Kilka słów o mnie: farmaceuta o specjalności apteczno- zielarskiej, wykładowca przedmiotu farmakognozja, autor i redaktor artykułów o tematyce ziołowej, konsultant.
*piśmiennictwo u autora
Dziś w przemiłej rozmowie z Fabryką Kawy dowiedziałam się jakim procesom poddawana jest kawa, zarówno czarna jak i zielona:
„Wiśnia kawowa jest podobna do polskiej czereśni lecz nie posiada jednej pestki a dwie które są struną (linią na ziarnie) skierowane ku sobie. W chwili kiedy jest owoc gotowy do zbioru jest zbierana z krzewu metodą mechaniczną, ściągana czyli stripping albo zrywana czyli picking. Następnie podlega obróbce metodą suchą lub mokrą. Podczas tych procesów zachodzi proces fermentacji. W kolejnym etapie miąższ i skóra jest oddzielany od ziarna a następnie suszony. Surowiec posiada jeszcze warstwę ochronną zwaną pergaminem. On jest utracony podczas procesu prażenia. Warto jeszcze nadmienić że kawa podczas procesu prażenia traci 15-20% na wadze. Jest to skutek pozbycia się wody oraz pergaminu. „